Hoe kan ik de tool Tracert (voor Windows) of Traceroute (voor Mac) gebruiken om te controleren of mijn server op IP-niveau bereikbaar is?

Hoe kan ik de tool Tracert (voor Windows) of Traceroute (voor Mac) gebruiken om te controleren of mijn server op IP-niveau bereikbaar is?

Met traceroute / tracert kunt u het verkeer van uw computer naar uw server volgen, via alle tussenstappen die het onderweg tegenkomt (ook internet peers of hops genoemd). Indien u problemen hebt met verloren pakketjes (packet loss) of grote lag dan kunt u op deze manier vaststellen of het probleem bij uw router ligt, uw Internet Service Provider (ISP), uw gehoste server, of ergens anders onderweg.

Wat is het IP-adres van uw server?

Om een traceroute controle uit te voeren volgt u deze stappen:

1. Ga naar Mijn Producten >> Mijn Webhosting

Mijn Producten

Mijn Webhosting

2. Open de account waarmee u wil werken, door op de Hosting details te klikken.

Hosting details

3. Navigeer naar het paneel links. U zou nu in het paneel Overzicht moeten zijn. Zoek naar het IP-adres dat er vermeld staat, en kopieer het.

Overzicht

Voor Mac:

1. Open uw Terminal app.

Terminal

2. Tik het volgende commando in, met het IP adres dat u gekopieerd hebt uit het Overzicht paneel:

traceroute –I xxx.xxx.xxx.xxx

traceroute

Voor Windows:

1. Open de commandolijn: Klik rechts op de Windows knop op uw scherm, en kies Opdrachtprompt. Het opdrachtvenster verschijnt.

command line

2. Tik de volgende opdracht in, met het IP-adres dat u gekopieerd hebt uit het Overzicht paneel

tracert xxx.xxx.xxx.xxx

tracert

Wat betekent deze output?

Wanneer u het traceroute commando geeft, dan zal uw machine drie pakketjes beginnen te zenden naar elke peer op de weg van uw computer naar uw server. Elke lijn van de output stelt een van die tussenstations voor: de naam, het IP adres en de terugkeertijd voor elk pakket of round-trip-time: de tijd die het pakket nodig had van uw machine naar de tussenstop en terug. Een ster betekent dat het pakket verloren gegaan is. Drie sterren betekent een timeout van het request.

Hierbij is de belangrijkste te weten of de bestemming (IP of server) bereikt werd - u zou de IP of naam van de server moeten zien in de laatste lijn van de output.

Om eventuele problemen op te lossen, moet u deze output bekijken. Het is normaal dat elk tussenstation iets meer tijd nodig heeft om te antwoorden dan het vorige - het is immers een beetje verder verwijderd. Als er een punt is dat abnormaal meer tijd neemt om uw pakket terug te zenden, of te vaak een timeout gaf vooraleer een antwoord te geven, dan zou u dat moeten onderzoeken.

Herkent u de naam of het IP-adres van de tussenstop niet, dan kunt u dit opzoeken via de IP-Lookup.