Maak een SPF-record aan om meer van je e-mails uit de spamfilter te houden

Maak een SPF-record aan om meer van je e-mails uit de spamfilter te houden

IN DIT ARTIKEL:

Een SPF-record helpt voorkomen dat je e-mails in de spamfilter geraken

Een SPF-record laat mailboxen weten via welke mailservers je e-mails verstuurd worden. Het is een soort aanbeveling naar spamfilters om aan te geven welke e-mails legitiem zijn en welke niet.

Door die aanbeveling merken spamfilters meteen op wanneer spammers uit jouw naam e-mails versturen, omdat die andere mailservers gebruiken. Deze frauduleuze e-mails worden tegengehouden door de spamfilters. Omgekeerd vergroot de kans dat je eigen e-mails wel door de spamfilter geraken.

Een SPF-record is gelinkt aan je domeinnaam. Je hebt dus niet voor elk e-mailadres (bv. jenaam@bedrijf.be) een apart SPF-record nodig, maar één voor je domeinnaam (bv. bedrijf.be). Alle e-mailadressen die aan dat domein zijn gelinkt zijn zo beschermd.

Hoe voeg je een SPF-record toe?

Een SPF-record voeg je toe als een TXT-record.

Volg deze stappen in ons controlepaneel:

1. Ga naar "Mijn producten" > "DNS & forwarding beheer" > Jouw domeinnaam.

2. Kies in het menu links voor "TXT-records".

3. Voeg je SPF-record toe onder "TXT regels" (zie afbeelding). De hostname laat je leeg. Zie verder voor de aangeraden SPF-records en hoe je zelf een SPF-record maakt.

4. Klik op "Toevoegen" om te bevestigen.

SPF value control panel

Aangeraden SPF-records voor je Combell mailbox

Basic mailbox

v=spf1 include:_spf.relay.mailprotect.be -all

Exchange mailbox

v=spf1 include:_spf.powermail.be -all

Opgelet: Deze instelling voor Exchange e-mail werkt niet altijd goed samen met de contactformulieren op je website. Dit komt omdat de input van zo'n formulier verstuurd wordt via een webserver en niet via de normale mailserver die in het SPF-record staat. Gevolg? Die contactaanvragen komen in je spamfilter terecht.

Er zijn 2 oplossingen:

Hoe is een SPF-record opgebouwd?

SPF explained

SPF-versie: De versie van je SPF-record

SPF of aangeduide host: Dit is een IP-adres of een hostname met een standaard SPF die je wil gebruiken, door één of meerdere geautomatiseerde server(s) exact weer te geven.

Factor: Dit deel kan een aantal opties zijn.

• -all = Hard fail. Elke boodschap die niet afkomstig is van een in het SPF-record vermelde mailserver wordt als spam behandeld.
  • ~all = Soft fail. Elke boodschap die niet afkomstig is van een in het SPF-record vermelde mailserver is waarschijnlijk spam.
  • ?all = Neutrale factor. De ontvangende server beslist zelf of de versturende server niet in het SPF-record vermeld is, maar als de mailserver exclusief in het SPF-record is vermeld dan zou het absoluut in orde zijn.
  • +all = Geen beperkingen voor dit domein

Maak zelf een SPF-record aan (geavanceerd)

Om een gepersonaliseerd SPF-record aan te maken ga je naar spfwizard.net. Aan de hand van enkele vragen genereert deze tool uw SPF-record.

Volg deze stappen op spfwizard.net:

1. Vul je domeinnaam in

2. Zet "allow servers listed as MX to send e-mail for this domain" op Yes

3. Zet "allow current IP address of the domain to send e-mail for this domain" op Yes

4. Zet "allow any hostname ending in your domain name to send e-mail for this domain" op No

5. Gebruik je een andere SMTP? Vul het IP-adres ervan dan in in het veld "IP addresses in CIDR format that deliver or relay e-mail for this domain"

6. Kopieer het resultaat en voeg het toe via de DNS-instellingen in het controlepaneel (zie eerder).

Gerelateerde artikels