Wat is een SPF-record? Hoe kan ik het aanmaken?

Waarvoor kunt u een SPF-record gebruiken?

Het SPF-record (of het Sender Policy Framework record) is, simpel gezegd, een aanbeveling van de eigenaar van de domeinnaam aan de ontvangers van zijn e-mail. De boodschap bevat informatie over de mailservers die geautoriseerd zijn om uitgaande mail voor dat domein te behandelen. Hierdoor zal, wanneer iemand boodschappen ontvangt van een adres dat hiermee geregistreerd is, de ontvanger aan de eigenaar van de domeinnaam 'vragen' of de boodschap afkomstig is van een legitieme bron. Dit systeem helpt om spam te voorkomen en in het bijzonder e-mail het zich voordoen als iemand anders.

Met andere woorden, wanneer u een SPF-record aanmaakt en configureert, dan bestaat er minder kans dat spammers en bedriegers boodschappen in uw naam verzenden. Als zij dat trachten te doen, dan zullen hun boodschappen onderschept worden door de filters en de beveiliging die de bestemmeling heeft.

Wat zijn de elementen van een SPF-record?

Alhoewel de naam 'SPF-record' doet vermoeden dat het een speciaal record is, toch wordt het eigenlijk behandeld als een TXT-record.

Het SPF-record heeft de volgende elementen:

• 'v=' duidt op de SPF versie
  • 'include' bevat de SPF of een andere aangeduide host
  • Een IP-adres of een host met een standard SPF die u als de uwe wil gebruiken, door de geautoriseerde server exact weer te geven of een stel geautoriseerde nameservers.
  • De factor kan een van deze opties zijn:
    • -all => dat is een hard fail; het betekent dat elke boodschap die niet afkomstig is van een in het SPF record vermelde mailserver, als spam behandeld moet worden.
    • ~all => dat is een soft fail; het betekent dat elke boodschap, niet afkomstig van een mailserver, vermeld in het SPF, waarschijnlijk spam is.
    • ?all => Dat is een neutrale factor; het betekent dat de ontvangende server zelf kan beslissen of de versturende server niet in het SPF vermeld is, maar als de mail server exclusief in het SPF vermeld is, dan zou het absoluut ok zijn.
    • +all => betekent geen beperking voor dit domein

Welke SPF-record waarde moet u gebruiken?

Indien u Basic E-mail gebruikt, raden wij u aan om volgende waarden in te stellen:

v=spf1 include:_spf.relay.mailprotect.be -all

Indien u Exchange E-mail gebruikt, raden wij u aan om de volgende waarden in te stellen:

v=spf1 include:_spf.powermail.be -all

Opgelet: Indien u de factor -all gebruikt, dan zal dit problemen veroorzaken bij gebruikers van Exchange wanneer de website een contactformulier heeft waar het e-mailadres van de afzender een e-mailadres is dat hetzelfde domein heeft, omdat de IP van de webserver niet opgenomen is in het SPF-record. U zou het IP-adres van de webserver moeten toevoegen aan het SPF record OF - wat de gemakkelijkste oplossing is- u kunt het Basic Mail Include gedeelte op volgende manier toevoegen aan uw SPF-record:: v=spf1 include:_spf.powermail.be include:_spf.relay.mailprotect.be -all

Hoe past u een SPF-record toe?

1. Log in op uw My Combell hosting controlepaneel (https://my.combell.com/nl).

2. Kies bovenaan 'Mijn Producten' > 'Beheer van DNS & Forwarding'

My Products

3. In de tabel ziet u nu uw hosts. Klik op 'DNS & Forwarding' bij de host waarvoor u een SPF-record wil toevoegen.

DNS & forwarding management

4. In het verticaal menu links, kiest u de 'TXT-records' optie.

TXT-records

5. Vul in het TXT-regels vakje de tekst in, bijvoorbeeld 'v=spf1 include:_spf.powermail.be include:_spf.relay.mailprotect.be -all'.

TXT-record form

6. Klik op de 'Toevoegen' knop.

SPF-record added

Hoe maakt u een SPF-record aan? (Geavanceerd)

U kunt een gepersonaliseerd SPF-record aanmaken met deze tutorial:

1. U moet het SPF aanmaken als TXT. Hiervoor doet u het volgende:

1. Ga naar http://www.spfwizard.net/.

2. Vul uw domeinnaam in.

3. Zet 'Allow servers listed as MX to send e-mail for this domain' op Yes.

4. Zet 'Allow current IP address of the domain to send e-mail for this domain' op Yes.

5. Zet 'Allow any hostname ending in domain.com to send e-mail for this domain' op No.

6. Indien u een andere SMTP gebruikt, vul dan het IP-adres ervan in het veld 'IP addresses in CIDR format that deliver or relay e-mail for this domain' in.

Spfwizard form

7. Kopieer de vermelde tekst in het DNS-invoerveld. Vb: 'v=spf1 mx a ~all'.